GYIK

 

Regisztrálnom kell, ha vitatkozni szeretnék?

Nem. Elég, ha létrehozol egy felhasználónevet, és kiválasztasz egy hozzád közel álló politikai irányt, máris kezdheted. A chat mindig névtelenül zajlik!

 

Még nem döntöttem el, hogy melyik pártra fogok szavazni. Így is részt vehetek a vitában?

Ez nem gond! Egy párt kiválasztása helyett a „Még bizonytalan vagy?” gombra kattintva elvégezhetsz egy egyszerű besorolást a politikai spektrum alapján (bal – közép – jobb). A Vitatkozz velem egyik célja éppen az, hogy segítsen eldönteni, melyik pártot támogatod majd szavazatoddal április 8-án.

 

Miért kell olyan sokat várni, amíg a rendszer összeköt egy beszélgetőpartnerrel?

Valószínűleg éppen több olyan személy is várakozik, akikkel egyeznek a politikai nézeteid, az eltérő vélekedésűek pedig éppen másokkal chatelnek. Ne aggódj, a program a lehető leggyorsabban keres számodra egy olyan beszélgetőtársat, aki politikai szempontból másként gondolkodik, mint te.

 

Miért nem válaszol a beszélgetőpartnerem, vagy miért jelenik meg, hogy éppen nem elérhető?

Lehet, hogy a beszélgetőpartnered egyszerűen kifogyott a szóból, vagy valamilyen technikai probléma lépett fel. Ha több ideig nem történik semmi, kezdj új vitát a „Következő beszélgetés” gombbal.

 

Mit tehetek, ha a beszélgetőpartnerem megsértett?

A Vitatkozz velem oldalon nagyon különböző álláspontok ütköznek össze. Ezért sajnos elkerülhetetlen, hogy egyik-másik vita hevesebben zajlik. Azonban minden vitatkozónak tiszteletben kell tartania a többieket. A durva kifejezéseknek, a fenyegetéseknek és goromba megjegyzéseknek nálunk semmi keresnivalójuk nincs! Ha a beszélgetőpartnered megsért vagy megszegi a civilizált kommunikáció szabályait, arra kérünk, ezt mindenképp jelentsd. Erre a „Jelentem!” gombot használhatod. Ha egy felhasználót már hárman is jelentették, akkor véglegesen kizárjuk az oldalról.

 

Miért jött létre a Vitatkozz velem?

Egy ideje megfigyelhető, hogy a politikai eszmecserék szinte csak olyan emberek között zajlanak, akiknek egyébként is egyező vagy hasonló a véleményük. A környezetünkben ritkán találkozunk olyan személyekkel, akik egyáltalán nem illenek bele a politikai világképünkbe. A Vitatkozz velem segít áthidalni ezt a szakadékot – hiszen a működő demokráciához arra van szükség, hogy a különböző vélemények találkozhassanak, nem pedig arra, hogy kölcsönös megerősítést találjunk az azonos meggyőződésű emberek között.

 

Mi a Vitatkozz velem lényege?

A Vitatkozz velem oldalán személyesen beszélgetést folytathatsz valakivel, aki politikai szempontból a lehető legtávolabb áll tőled. 1:1 chatben vitathatjátok meg az aktuális politikai témákat, és megismerhetitek egymás nézeteit. Így lehetőséged nyílik arra, hogy az álláspontodat valakinek megindokold, vagy jobban megértsd egy másik személy véleményét. A részletekért kattints ide.

 

Az oldal használata ingyenes?

Igen! A Vitatkozz velem oldalán mindig ingyen chatelhetsz.

 

Mik a vitatkozz velem anyagi forrásai?

Az oldal létrehozását az Andrássy Egyetem támogatta. A programot a Vox Pop Alapítvány és a Diskutier mit mir fejlesztette ki, és ingyenesen az egyetem rendelkezésére bocsátotta. Ha támogatni szeretnéd a projektet, itt jelezheted.

 

Valaki elolvashatja és kiértékelheti a beszélgetéseimet?

Nem! A Vitatkozz velem oldal kezelői nem férhetnek hozzá a chatek tartalmához.

 

Hogyan kezelik a személyes adataimat?

Az adatokat nem használjuk kereskedelmi célokra. A számítógéped IP-számát azonban letilthatjuk, ha a beszélgetőtársad jelenti, hogy megszegted a civilizált kommunikáció szabályait. Ezenkívül az oldalunkat folyamatosan javítjuk a névtelenül kezelt adatok alapján – például statisztikát készítünk arról, hogy milyen politikai álláspontot választanak a leggyakrabban a felhasználók. Az adatvédelemhez kapcsolódó részletes információkat az adatvédelmi nyilatkozatunkban találod.

 

Ki működteti a www.vitapp.hu oldalt?

Az internetes oldat az Andrássy Egyetem működteti. A projekt felelősei Prof. Dr. Ellen Bos és Dr. Zoltán Tibor Pállinger. A Vitatkozz velem csapatáról itt olvashatsz.

 

Kik a partnereink?

A projekt partnerei a Vox Pop Alapítvány, a Diskutier Mit Mir és Angiulli András Vincenzo és Madarász Csaba

 

Van-e ilyen oldal más országokban is?

Igen. Oldalunk a www.waaromkiesjij.nl és www.diskutiermitmir.de technikai infrastruktúrája és eredményei alapján készült; szorosan együttműködünk ezeknek az oldalaknak a fejlesztőivel.

 

Más kérdésed van?

Küldd el nekünk kérdéseidet, kritikádat vagy javaslataidat a [email protected] címre. Megpróbálunk minél hamarabb kapcsolatba lépni veled!